logo logo

За живот в хармония с природата!

Граждански инициативи за устойчиво развитие

и опазване на околната среда

в селските общини на област Смолян

logo www.ngogrants.bg

Борови връхчета /Pinus sylvestris/

Борови връхчета /Pinus sylvestris/

Бял бор

Pinus sylvestris

Дърво достигащо височина до 40 м. Кората в горната част на стъблото и при младите дървета е жълто до червеникаво кафява, в долната част на старите дървета е сивокафява. Листата са игловидни, достигат до 6 см дължина, разположени са по две на скъсени, видоизменени клонки. „Цветовете“ са еднополови, събрани в мъжки и женски шишарки. Мъжките шишарки са разположени по много, гроздовидно, по върховете на клонките. Женските шишарки са разположени единично или до две-три и първоначално са червени, дребни, изправени нагоре; след опрашване се извиват надолу, увеличават размера си и вдървесиняват. Семената са с крилатка и узряват в края на втората година, когато се разтварят женските шишарки и освобождават зрелите семена. „Цъфти“ май-юни.

В съвременната медицина се използуват боровите пъпки (връхчета),  намиращи се по върховете на клонките, които се събират рано напролет.

Съставки: Химически състав. Съдържат около 0,5% етерично масло, което се състои от а-пинен, β-пинен, β -феландрен, лимонен, мирцен, кадинен, силвестрен, борнеал, борнилацетат, борнилестер и др.; смо¬листи вещества, витамин С, танини и др.

Почти във всички наши планини до 2200 м н. в.

Свойства: Противовъзпалително, отхрачващо, омекчаващо лигавиците действие; разширява кръвоносните съдове и разтваря камъните в пикочния мехур, при бронхити, ангина, туберколоза, при простуда (за инхалации и разтривки), ишиас, камъни в бъбреците и пикочния мехур.Боровите връхчета се използват при задух, подагра, хемороиди.

Външно приложение: Препоръчва се за инхалации при задух, за бани при екземи, ревматизъм, обриви, лишеи. Смолата се прилага при белодробен абсцес и хемороиди. Разтопена смола, смесена с мас по равни части се използва при рани от протриване и циреи.
Вътрешно приложение: 1 супена лъжица борови връхчета се слага в 600 мл вода. Ври 10 минути. Пие се по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно, подсладено с мед.

Боровите връхчета се използват при кашлица по следния начин: 100 г връхчета се слагат в 2.5 литра вода; ври, докато водата стане 500 мл. Прецежда се и се поставят 250 г небетшекер и 250 г мед. Пие се по 1 кафяна чашка преди ядене.

Борови връхчета, Бял бор
Pinus sylvestris L.

 
Описание. Вечно зелено иглолистно дърво, до 40 м високо, кората в основата тъмносива, силно напукана; младите клонки зеленикави. Листата игловидни, по два в ципести влагалища, на скъсени клонки. Цветовете еднополови еднодомнн, на най-младите клонки, мъжките от много тичинки, събрани в лъжливи гроздове; женските с червеникави люспи в основата с по две семепъпки, събрани в яйцевидни шишарки, след опрашването извити надолу, разрастващи се и вдървеняващи, до 6—7 см дълги. Цъфти април — май, семената узряват в края на следващата година, при което люспите на шишарките се разделят и освобождават семената.
 
Разпространение. Образува пространни чисти или смесени гори по всички наши високи планини, особено на южно изложение, на бедни, скалисти и песъкливи почви, между 1000 и 2000 м надморска височина (на изолирани места и под 1000 м). Среща се в цяла Европа (в Южна само в планините).
 
Дрога /билка/. Млади връхчета на клонките преди цъфтеж (Turiones Pini).
 
Съдържание. Билката съдържа етерично масло, дитерпени, горчиви вещества (пиникрин), танини, витамин С. Цялото растение съдържа етерично масло (терпентиново масло, боров терпентин) пинени, лимонен, дипентен), дитерпени (абиетинова киселина), танини.
 
Основно действие. Отхрачващо, антисептично, противовъзпалително, пикочогонно.
 
В народната медицина на почти всички страни от времето на Хипократ и досега водните екстракти от листата на белия бор и терпентиновото масло, което се получава от смолата на белия бор, се прилагат при заболявания на бронхите, и белите дробове. Терпентиновото масло притежава бактерицидни свойства, а при външно приложение оказва ревулзивно отвличащо действие при белодробни възпалителни процеси и при ставни и мускулни простудни заболявания. Под формата на инхалации то се използува при трахеити и бронхити. Водните екстракти от листата на белия бор могат да бъдат използувани при ревматични заболявания и при хронични бронхити. Приема се, че отварата от билката възбужда секрецията на бронхиалната лигавица, омекчава и потиска възпалителния процес, ускорява кашлицата. Особено ценна дрога е белият бор за приложение под формата на бани. Твърдата смола, получавана от белия бор, наречена колофон, се използува за лечение на рани под формата на унгвенти.От семената се добива етерично масло с диуретични и стимулиращи дихателната система качества. То се използва за лечение на астма, респираторни инфекции, бронхит и туберкулоза. Използва се и за храносмилателни разстройства и инфекции на пикочния мехур.

Начин на приложение. Българската народна медицина прилага отвара от млади пролетни пъпки в съотношение 15 пъпки в 250 г вода по няколко супени лъжици дневно при хронични бронхити.